През последния един месец много от медиите започнаха да говорят за проблеми свързани с скимирането или по-скоро несигурността на банковите ни карти. След поредица от предавания, материали във вестниците, Нова Телевизия даде възможност и на нас да разкажем малко повече за проблема.

Самото интерю на Нова Телевизия с Камен Несторов, IT директора на SkimProt, можете да гледате тук.

Има два начина за източване на пари и данни от банкови карти – класическо скимиране чрез магнитна лента и скимиране на безконтактни карти.

Как могат да откраднат парите ни от магнитната ни лента? Отивате да изтеглите пари от банкомата, пъхате картата си в него, слагате ПИН кода си. На отвора за картата има поставено скимиращо устройство, но много трудно може да се забележе с просто около. В момента най-вероятно теглят парите Ви някъде в Южна Америка. Вие си казвате, това не е възможно да се случи на мен, защото винаги крия ПИН кода си. За жалост това вече не е достатъчно, поради вариациите в посоката на камерата и поставянето на двойни клавиатури.

Мислите си, защо да си купувам SkimProt защитен стикер, като мога просто да залепя тиксо на картата си. Предлагаме Ви да пробвате, но гарантираме, че ще сте 100% защитени, защото банкоматът даже няма да Ви позволи да изтеглите пари от картата си. Банкоматите са програмирани винаги първо да четат информацията от магнитната Ви лента. Ако тази магнитна лента е закрита с тиксо, банкоматът няма да разпознае банковата Ви карта като такава и ще я отхвърли. Защитният стикер е продукт с няколко на броя слоя, които осигуряват сигурната и ефективната работа на банковата Ви карта.

Безконтактното скимиране за разлика от класическо, не цели толкова кражба на лични данни, колкото бързо “прибиране” на 10-20 лева. Крадците използват обикновени ПОС терминали, с малки модификации, които позволяват хващането на сигнала на безконтактни банкови карти от по-голяма разстояние 20-30 см. и най-често ги регистрират с чужбина. Разхождайки се в градския транспорт примерно, тези криминални лица минават покрай хората, извършвайки дребни транзакции и събират добри суми, които няй-вероятно няма да бъдат забелязани от отделните граждани. Тези суми от 15-20 лева обаче може да означават много за всеки един от нас. Особено ако подобна случка не ни се случи само веднъж.

Мислите си, защо пък да не си увия картата в алуминиево фолио? Ние като иновативна малка фирма подкрепяме подобни DIY идеи, но не намираме за практично, удобно и 100% сигурно използването на подобни методи. Защото ако искате да си купите кафе или да си платите билетчето ще трябва да си развиете от алуминиевото фолио картата и да платите. Как Ви се струва това, като ритуал преди всяко плащане?

Всеки си мисли, че това никога няма да му се случи. Но тази мисъл, стрували ли си разходките до полицията, до прокуратурата и до банката, за да можете да си върнете парите, които са Ви били взети без Вашето знание.

Активността на потребителите е много важна. Не разчитайте някой друг да защитит Вас, Вашите лични данни и спестявания. Бъдете проактивни.

contactlesscosnumer1skimmer_1Picture11